Slagwerker

Op 8-jarige leeftijd begon ik bij de jeugddrumband – later ben ik overgestapt naar de Fanfare – van muziekvereniging ‘Crescendo’ (Drachten). Bij deze vereniging volgde ik eerst de interne opleiding en vanaf 10-jarige leeftijd slagwerklessen aan muziekschool ‘de Meldij’ in Drachten bij Luuk van der Vloet († 2007).
Na in 1989 succesvol toelating gedaan te hebben, ging ik naar het conservatorium in Groningen, waar ik de Bachelor opleiding van 1989 – 1994 en Master van 1994 – 1996 volgde. Beide opleidingen werden Cum Laude afgesloten. Docenten daar waren: Gerard van de Kolk, Rein Niemeijer en Wim Niemeijer en Martin Vijver
Daarna volgden enkele jaren van privélessen bij Jan Pustjens († 2011), destijds slagwerker bij het ‘Koninklijk Concertgebouw Orkest’ (Amsterdam). Van 2000 – 2002 heb ik de Master opleiding gevolgd aan het ‘Sweelinck Conservatorium’ in Amsterdam, met als specialisatie orkestslagwerk. Docenten daar waren: Jan Pustjens, Lorenzo Ferrandiz en Nick Woud. Ook deze opleiding werd afgesloten met het predicaat Cum Laude.

Naast het spelen bij de Fanfare (later Harmonie) van ‘Crescendo’, speelde ik bij Brassband ‘de Bazuin’ (Oenkerk), het ‘Nationaal Slagwerk Ensemble’ en was ik zowel speler bij, als arrangeur van, Slagwerkgroep ‘Akadinda’.

Vanaf 1992 begon ik met remplaceren bij beroepsorkesten: eerst bij het ‘Noord Nederlands Orkest’ (Groningen) en het ‘Orkest van het Oosten’ (Enschede). Later kwamen hier o.a. het ‘Koninklijk Concertgebouw Orkest’, het ‘Nederlands Philharmonisch Orkest’ en ‘Holland Symfonia’ – tegenwoordig weer ‘Ballet Orkest’ – bij (allen in Amsterdam).

Beroepsmatig ben ik sinds 2007 als slagwerker in vaste dienst bij het ‘Noord Nederlands Orkest’, remplaceer ik nog steeds bij eerder genoemde orkesten en treed ik met enige regelmaat als solist op.

Componist

Sinds 1996 componeer ik originele werken voor slagwerkensemble en vanaf 2004 kwamen daar werken voor Harmonie orkest, Fanfare en Brassband bij. Rond 1996 ben ik ook met het arrangeren voor slagwerkensemble begonnen, veelal in samenwerking met mijn collega Roel Jan Jongsma. Vanaf 2013 heb ik mijn werk uitgebreid met het arrangeren en componeren voor symfonie orkest, zowel voor live uitvoeringen als met uitgebreide orkest libraries op de computer.

Het volgen van privé-lessen in compositie bij de Belgische componist Jan Van der Roost – en het mij verder verdiepen in Contrapunt onder zijn toezicht – stimuleerden mij om me nog meer op het componeren toe te leggen. Met name zijn motiverende lessen en zeer grote kennis hebben mij gebracht tot waar ik nu sta als componist. Sinds 2017 volg ik de door de Amerikaanse componist/arrangeur Lyle ‘Spud’ Murphy ontwikkelde lesmethode Equal Interval Systems (EIS) bij de Nederlandse jazz-trompettist, componist en arrangeur Menno Daams.


Daar waar ik vanaf het begin werkte met piano, manuscript en software voor notatie, ben ik begin 2016 ook begonnen met het componeren in Cubase, om via de uitgebreide midi-mogelijkheden die dit met zich meebrengt meer diverse werken te kunnen componeren en om mijn workflow te verbeteren

Mijn composities voor slagwerkensemble worden hoofdzakelijk uitgegeven bij ‘North Music Holland’ en ‘Octatonic Variations’ is uitgegeven bij ‘Dutch Music Partners’.
Vanaf 2013 geef ik mijn nieuwe composities voor slagwerkensemble in eigen beheer uit.

Mijn composities voor HaFaBra zijn vrijwel allemaal uitgegeven bij ‘Beriato Music’ (Kontich, België), nu onderdeel van Band Music, en zijn tevens full recording te verkrijgen op cd’s van dezelfde uitgeverij (zie ook: My Music).
Ook bij ‘Dutch Music Partners’ zijn twee werken van mij uitgegeven, welke in opdracht geschreven werden ter gelegenheid van een festival dat werd georganiseerd door deze uitgeverij in 2009

Op de pagina My Music vindt u een volledig overzicht van alle composities van mijn hand en bij welke uitgeverij deze te verkrijgen zijn en zowel audio  tracks als demo’s om te beluisteren.
Voor mijn vele arrangementen verwijs ik u graag naar de websites van de uitgeverijen waar ook diverse van mijn slagwerkcomposities in uitgave zijn: ‘Alma Music’ en ‘Dutch Music Partners’.

Tegenwoordig arrangeer ik alleen nog in opdracht; componeren doe ik zowel in opdracht als uit eigen beweging.